MTB Suspension

Hur fungerar din fjädringen på din cykel? Har du rätt sag, behöver du ha mer eller mindre volume spacers, använder du hela fjädringsvägen fram och bak, är den linjär eller progressiv, är den för långsam eller för snabb på kompressionen och/eller returen?
Med ett system utvecklat av Motion Instruments kan du få reda på detta!
Genom att montera på sensorer på gaffel och dämpare så loggas data på hur fjädringen jobbar, både i position och hastigheter som man sedan läser av i en app.
Efter sensorerna är monterade så går vi igenom följande:
-Statisk sag, dvs hur mycket din fjädring sjunker ihop när du står i normal position på din cykel. Det säger oss om du behöver ha mer eller mindre luft (eller kraftigare/svagare fjäder) i din gaffel/dämpare.
Sedan så börjar testkörning på lämplig stig, helst utför för att kunna använda så mycket fjädring som möjligt, när du kört ett åk så går vi vidare med
– Dynamisk sag, dvs genomsnittlig position av fjädringen, hur ligger det till i verkligheten. Riktvärden är 17-21% fram och 25-35% bak. Om dessa inte ligger rätt justerar vi med volume spacers. Vi kollar också hur mycket av fjädringen har du använt på fram resp. bak, detta för att balansera upp bägge ändar av cykeln.
-När detta är bra så går tar vi och justerar gaffeln, vi ställer in returen på det maximala (snabbaste) du anser vara bekvämt och kontrollerbart, sedan så tar vi och ställer in kompressionen så att den är så snabb som möjlig, men den ska ändå ge support.
Sedan så är det dags för teståk igen och vi kontrollerar hastigheterna för retur och kompression följt av justering och ytterligare teståk.

-Jag ge dig svaren hur din fjädring fungerar!

Motion Instruments används b.la av Santa Cruz Syndicate, IBIS Enduro Team, Liv Racing Enduro Team


Formulär för att fylla i innan test. Fyll i de uppgifter du har och mejla till mig